Çocuk gelişimi açısından sporun pek çok önemlidir. Her tür spor dalının çocuk için pek ortak faydası vardır. Basketbolun da çocuk gelişimi için pek çok faydası vardır. Çocuğunuzu hareketsizlikten kurtarır, sosyalleşmesini sağlar, disipline eder ve yararlı bir hobi edinmesinde büyük katkısı vardır.
Basketbol Oynamanın fiziksel açıdan faydaları
Basketbol; yüksek efor harcanan bir spordur. Bu sayede çocuğunuzun fiziksel gelişimine yardımcı olmaktadır.
Sportif kabiliyetlerini geliştirmede fayda sağlar.
Vücudun güçlü, atik ve esnek olmasını sağlar.
Çocuğunuzun kas ve kemik sisteminin gelişmesinde önemli artıları vardır.
Bedenin güçlü olmasını sağlar ve dayanıklılığını arttırır.
Çocuk sürekli hareket halinde olduğundan kalori harcar ve sağlıksız fazla kilolarını yakmasına yardımcı olur.
Çocuk basketbol oynarken endorfin salgılar. Bu hormonlar mutluluk hormonlarıdır. Bu nedenle spor yaptıktan sonra çocuk, daha iyi bir ruh haline girer ve daha mutlu hisseder.
Spor yapan çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşur, zararlı besinlerden kaçınırlar.
Etkili olarak çalışma alışkanlıkları gelişir. Spor yaparken düzenli çalışma alışkanlığı kazanacaklarından çalışma disiplinleri artar.
Zararlı alışkanlıklardan uzak dururlar.
Sosyal ve psikolojik açıdan faydaları
Basketbol bir takım oyunudur. Takım içerisinde bulunan çocuğun birlik beraberlik duyguları geliştirmeye yardımcı olur.
Aynı zamanda takım arkadaşlarıyla beraber sürekli iletişim halinde olmasını gerektiren bir spor olması sebebiyle iletişim becerilerini güçlendirir.
Bir takım arkadaşının yaptığı bir hatayı telafi etmeye çalışır, onun eksikliğini gidermeye çalışıp takımın daha başarılı olması için çaba sarf eder. Bu sebeple basketbol çocuğun yardımlaşma duygusunu geliştiren önemli sporlardan biridir.
Çocuk basketbolu hem rakip takım hem de kendi takım arkadaşlarıyla birlikte oynar. Bu da çocuğun içine kapanık olmasını engelleyerek çevresindeki diğer insanlarla sosyalleşmeye yatkın olmasını arttırır.
Oyun içinde kuralları bulunan bir sistemdir. Çocuk bu kurallara uyması gerektiğini bilir ve uymak için çaba gösterir. Bu sebeple çocuk yapıp yapamayacağı şeylerin sınırlarını bilir ve o sınırlar içerisinde hareket eder.
Basketbol çocuğun problem çözme kabiliyetini geliştirir.
Basketbol oyununda rakip takım ve çocuğun kendi takımı arasında bir sınır yoktur. Bu anlaşmazlıklara sebebiyet verebilir. Ancak çocuk oyun içindeki kurallara uyması gerektiğinden rakibe saygı duymayı ve rekabet duygusunu öğrenir.
Basketbol çocuğun özgüven kazanmasını sağlar ve sorumluluk bilincini geliştirir. Çocuğun yaptığı hatalar takımı mağlubiyete götürebilir. Ancak çocuk takımına karşı sorumlu olduğunun farkına vardığında daha iyi olmak için daha çok çaba gösterir.
“Yetenek maçları kazanır, ancak takım çalışması ve zeka şampiyonluğu getirir.”
–Michael Jordan–
Her spor dalında olduğu gibi basketbolda da, kişinin kendine dikkat etmesi ve sağlıklı beslenmesi temeldir. Sporun doğru beslenme ve uyku düzeni sayesinde faydaları en üst seviyeye çıkmaktadır. Fiziksel aktivitenin, çocuklarda büyüme hormonu salgılattığı ve bu sayede de düzenli ve dengeli beslenme ile çocukların fiziksel ve zihinsel olarak gelişimlerinin daha dikkat çekici olduğu gözlemlenmiştir. Bu da bize gösteriyor ki, çocuklarımızın yaşamda başarılı bireyler olması için sporun da hayatlarında bulunması gerekmektedir. Spor; çocuklarımıza sosyal hayatta ve sağlığı konusunda hep destekçi olacaktır.
Yazar : Gizem Şener